Ετικέτες

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Το ιστορικό-σοκ του δελφιναρίου στην Αθήνα (2010 - 2019) / updated

Επιστρέφοντας από τα Σπάτα στην Λιθουανία...
(1, 2)
Τη φωτογραφία τη βρήκα εδώ
και, δεν ξέρω γιατί αλλά, την πρώτη στιγμή που την είδα,
άρχισε να παίζει μέσα στο μυαλό μου ένα παλιό αγαπημένο
τραγούδι "αχ χελιδόνι μου, πώς να πετάξεις...
  
Το ιστορικό αυτό έχει γραφτεί σε 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους και χωρίζεται σε 3 μέρη (PART I 2010 - 2014, PART II 2014 -2015 και PART III 2015 μέχρι σήμερα), το καθένα από τα οποία ακολουθείτε από τις πηγές και τα σχετικά "links" του.  Για να το δείτε όλο, κατεβείτε μέχρι το τέλος της σελίδας. To read the whole history scroll down.
 
PART I: ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ ΑΤΤΙΚΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ - ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ 

Αναδημοσίευση του πρώτου μέρους, και εδώ: Το ιστορικό-σοκ του δελφιναρίου στην Αθήνα: Απόφαση κατάσχεσης που δεν εκτελέστηκε ποτέ, άδειες που δεν υπάρχουν και άλλα τραγελαφικά: https://pfpo.gr/to-istoriko-sok-tou-delfinariou-stin-athina-kataschesi-pou-den-efarmostike-pote-adies-pou-den-iparchoun-ke-alla-tragelafika/

Μάρτιος 2010: Τα πρώτα 4 ρινοδέλφινα από τη Μαύρη Θάλασσα (bottle-nosed dolphins -- επιστημονική ονομασία Tursiops trucatus spp. ponticus) φτάνουν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στα Σπάτα, από το Εθνικό Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας (Lithuanian Sea Museum). Και αυτή είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που η Ελλάδα διατηρεί στο έδαφός της δελφίνια σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Κατά τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, διαπιστώθηκαν τα εξής: 1) Κατά την ενδοκοινοτική μεταφορά των δελφινιών, δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, και τα  πιστοποιητικά που συνόδευαν τα δελφίνια δεν είχαν ισχύ. Οι εγκαταστάσεις του δελφιναρίου δεν είχαν ούτε πολεοδομική άδεια αλλά ούτε και άδεια λειτουργίας. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις επιβάλλεται στην επιχείρηση του Αττικού Πάρκου πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. (Βίντεο από το Οικολογικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Χριστοφιλίδου, στις 23.11.2010)  
 
Ιούνιος 2010: Η Διεύθυνση Δασών απευθύνει την 1η σύσταση προς την επιχείρηση για την παύση της λειτουργίας του δελφιναρίου, η οποία όμως πέφτει στο κενό, και το δελφινάριο συνεχίζει την λειτουργία του.  

Ιούλιος 2010: Η Διεύθυνση Δασών απευθύνει 2η σύσταση για παύση της λειτουργίας του δελφινάριου, η οποία αγνοείται όπως και η πρώτη.

Σεπτέμβριος 2010: Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την παράνομη λειτουργία του δελφινάριου στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. 

Οκτώβριος 2010: Οι παραστάσεις συνεχίζονται κανονικά, ενώ 7 επιπλέον δελφίνια καταφθάνουν από την Λιθουανία, για τα οποία διαπιστώνεται επίσης παράνομη διακίνηση με επίσης μη έγκυρα πιστοποιητικά. Ακολουθούν απόφαση κατάσχεσης και των 11 δελφινιών, και μηνύσεις από το Δασαρχείο.  Οι παραστάσεις όμως συνεχίζονται και η επιχείρηση εξακολουθεί να εμφανίζει στο κοινό τα κατασχεμένα δελφίνια, ενώ η απόφαση της κατάσχεσης παραμένει στα χαρτιά.

Δεκέμβριος 2010: Η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη συνεχιζόμενη λειτουργία του παράνομου δελφιναρίου. Τα υπουργεία απαντούν δηλώνοντας ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ. Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: "Οι απαντήσεις που πήραμε είναι πραγματικά τραγελαφικές. Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά πως, σχετικά με την ανωτέρω ερώτηση, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το ΥΠΕΚΑ απαντά πως, σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στην ερώτηση, οι υπηρεσίες της οικείας τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιες. Τέλος, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφαίνεται πως, στην παραπάνω ερώτηση, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπ. Εσωτερικών και Υπ. Περιβάλλοντος". Έτσι λοιπόν... αναζητείται αρμόδιος, καθώς μια μεγάλη "περιπέτεια" αρχίζει, κι' ένα ταξίδι ξεκκινάει σε θολά νερά. 

 
http://youtu.be/ZAQh6QXfoT8

   
Φεβρουάριος 2011 (17/02/011): Η ερώτηση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα "Προστασία των κητωδών από την αιχμαλωσία": ακολουθείται από απάντηση του κ. Potočnik εξ ονόματος της Επιτροπής. Ακολουθεί 2η επιστολή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του δελφινάριου.

Μάρτιος 2011: Οι Οικολόγοι Πράσινοι και 15 πολίτες, μεταξύ των οποίων και μέλη του Επιστημονικού Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος", καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά την οποία ζητούν την προσωρινή απαγόρευση των παραστάσεων. 

Απρίλιος 2011: Η προσωρινή διακοπή των παραστάσεων αποφασίζεται. Το γεγονός της απαγόρευσης χαιρετίζει η Whale and Dolphin Conservation και ο ιδρυτής της οργάνωσης Oceanic Preservation Society, Ελληνοαμερικανός Λούι Ψυχογιός, σε μήνυμά του με τίτλο "Greece Stops Dolphin Shows". Ακολουθεί δημοσίευμα  του Γαλλικού Réseau Cétacés (Cetacean network). Εντωμεταξύ, το Αττικό Πάρκο συνεχίζει τις παραστάσεις για το κοινό, παρά την απαγόρευση,  εκδίδοντας κανονικά εισιτήρια, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στα παρακάτω βίντεο 1 και 2

Ιούνιος 2011: Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, βασιζόμενος στην μελέτη της WDC για τα κητώδη σε αιχμαλωσία, ζητά τον τερματισμό της αιχμαλωσίας δελφινιών για εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, παρουσιάζει την δραματική κατάσταση των δελφινιών στα Ευρωπαϊκά δελφινάρια, τεκμηριώνοντας ότι, με την της ύπαρξή τους και μόνο, παραβιάζονται 2 Eυρωπαϊκές οδηγίες και 2 Παγκόσμιες Συμφωνίες.

Ιούλιος 2011 (8/07/011): Η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων εκδικάζεται.

Σεπτέμβριος 2011: Το δικαστήριο δηλώνει "ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ" να αποφανθεί για τα ασφαλιστικά μέτρα και την συνέχεια των παραστάσεων! Πρωτοβουλία ανεξαρτήτων πολιτών ξεκινάει μια εκστρατεία ενημέρωσης για την αιχμαλωσία των κητωδών, σε συνεργασία με Ελληνικές και ξένες οργανώσεις.



   Γιατί αυτή η ιστορία αποτελεί 
                  σκάνδαλο 
      <περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και εδώ>
http://on.fb.me/KESlRy
1) Η εισαγωγή των δελφινιών στην Ελλάδα έγινε κατά τρόπο παράνομο, όπως επίσης παράνομες είναι και οι κατασκευές του δελφιναρίου. Παρ' όλα αυτά, το τελευταίο δικαστήριο, που έγινε τον Ιούλιο του 2011, δηλώνει "αναρμόδιο". 2) Ο ισχυρισμός ότι τα δελφίνια γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία και είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς, δεν αληθεύει. Τρία από αυτά είναι άγρια και έχουν συλληφθεί από την Μαύρη Θάλασσα (12whales.org/tag/captivity). Τα τρία αυτά άγρια δελφίνια είναι τα μόνα που κατάφεραν να επιζήσουν, από τα 10 που είχαν εισαχθεί στην Λιθουανία από τη Ρωσσία, κατά το διάστημα 1993 - 2000. 3) Για τις παράνομες κατασκευές, στην επιχείρηση έχει επιβληθεί πρόστιμο της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ. Οι εγκαταστάσεις του δελφιναρίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν πήραν ποτέ νόμιμη άδεια.



Ιανουάριος 2012: Η Ελληνική Νομοθεσία (Ν. 4039/2012) απαγορεύει την χρησιμοποίηση όλων των ειδών ζώων σε θεάματα. Η Ελλάδα γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη (και 2η σε ολόκληρο τον κόσμο) χωρίς καθόλου ζώα σε τσίρκο. Η είδηση της απαγόρευσης κάνει το  γύρο του κόσμου, κερδίζοντας επαίνους από τις πέντε ηπείρους. Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται. Εφαρμόζονται όμως;  
 
Ιανουάριος 2013: Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), με επιστολή της προς τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, ζητά τη διακοπή των παραστάσεων και την επιβολή των αναλογούντων νόμιμων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς κάθε υπεύθυνο. Ακολουθεί η απάντηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, μετά από την οποία η ΠΦΠΟ επανέρχεται και ανταπαντά.  Στην συνέχεια, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καταθέτει αίτημα στην Εισαγγελέα ζώων Αθηνών, κα. Θεοδωροπούλου, για την άμεση διακοπή των παραστάσεων του Δελφιναρίου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης. 

Απρίλιος 2013: Τα χρέη επιχειρήσεων ύψους 8 και πλέον εκ. ευρώ προς το Δήμο Σπάτων, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ερευνά η τηλεοπτική εκπομπή "Στον ιστό της αράχνης" του Άρη Σπίνου, στο Extra3 TV. Ανάμεσα στους οφειλέτες βρίσκεται και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με χρέος ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 30 Απριλίου του 2013, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: Μέρος 1οΜέρος 2ο  / Μέρος 3ο

 
http://youtu.be/v1znXhrQkcs
http://youtu.be/JpTb3ziLADE
Ιούλιος 2013: Τη νομιμοποίηση των παραστάσεων με ζώα επιχειρεί να επαναφέρει εντελώς αιφνιδιαστικά και σχεδόν σιωπηρά η κυβέρνηση, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση και καμία συζήτηση με τις φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις που επί σειρά ετών αγωνίστηκαν για την κατάργησή τους, με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ» (άρθρο 13, σελ. 96). Και ενώ, πριν από ένα περίπου χρόνο, με τον Νόμο 4039/2012 (άρθρα 12 και 13), η πολιτεία έδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αυξανόμενες ανησυχίες των πολιτών για μια ορθότερη αντιμετώπιση των ζώων, και αναγνώρισε το γεγονός ότι η χρησιμοποίησή τους σε παραστάσεις συνιστά κακοποίηση, το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ξαφνικά ανοίγει και πάλι το παράθυρο για τη διεξαγωγή παραστάσεων, υπό τον όρο ότι αυτές θα διεξάγονται "εντός των νομίμως λειτουργούντων ζωολογικών κήπων". Με κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αρμόδιους βουλευτές, η ομάδα πολιτών "Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών", η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οργάνωση "Δράση για την Άγρια Ζωή" και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος", εκφράζουν την εντονότατη αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, και ζητούν: 1) την απαγόρευση διατήρησης κητωδών σε αιχμαλωσία, και 2) την διαγραφή ολόκληρης της πρότασης εξαίρεσης ("Εξαιρούνται επίσης, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, στις εγκαταστάσεις των οποίων διεξάγονται εκπαιδευτικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης") από το άρθρο 13 του Νόμου 4039/2012, ούτως ώστε το άρθρο 12 του ιδίου Νόμου να συνεχίσει να απαγορεύει ρητώς ΚΑΘΕ παράσταση με ζώα στην Ελλάδα και ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΟ, όπως όταν αρχικά διατυπώθηκε. Ανάλογη επιστολή έχει σταλεί προς το ΥΠΑΑΤ και από τους ΟΠ (1) και τον Αρκτούρο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, 4 από τα 14 δελφίνια (Gloria, Gabija, Smiltę και Tiją), επιστρέφουν, με αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας Spartan, στο Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας. (Πηγή -- Βίντεο: 12 -- Φωτογραφίες: 1, 2 -- Περισσότερες λεπτομέρειες)

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, o δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος εκδίδει απόφαση για την οριστική σφράγιση του κυλικείου - αναψυκτηρίου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το οποίο διαπιστώθηκε, από την αρμόδια αρχή, ότι λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας καταστήματος. 


Στις 23 Σεπτεμβρίου 2013, τρία ακόμη δελφίνια επιστρέφουν στη Λιθουανία: ο Argas (το δελφίνι το οποίο είναι και επίσημα καταγεγραμμένο ως άγριο και έχει συλληφθεί από τη Μαύρη Θάλασσα), η Perla και ο Baltis (πηγή -- περισσότερες λεπτομέρειες). Όπως αναφέρεται και σε επιστολή των Οικολόγων Πρασίνων προς ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΤ, με ημερομηνία αποστολής 31 Οκτωβρίου, 2013, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τα πιστοποιητικά CITES που συνόδευσαν 11 από τα προαναφερθέντα ρινοδέλφινα, όταν μεταφέρθηκαν από τη Λιθουανία στην Ελλάδα το 2010, έχουν μεταβληθεί σε σχέση με κωδικούς πηγής των ζώων (από τον κωδικό F στον κωδικό D). Αμφισβητούμε τη νομιμότητα γύρω από την αλλοίωση των πιστοποιητικών CITES και το αν η αναπαραγωγή τους με αποτέλεσμα μια σειρά απογόνων αυτών των δελφινιών, τόσο στην Λιθουανία και την Ελλάδα, πληροί τα κριτήρια για "εκτρεφόμενα σε αιχμαλωσία, σύμφωνα με το κεφάλαιο XIII του Κανονισμού (ΕΚ), αριθ. 865/2006. Βίντεο το οποίο γυρίστηκε από Λιθουανικά ΜΜΕ, κατά την άφιξη στη Λιθουανία τεσσάρων δελφινιών, δείχνει ότι τα ζώα μεταφέρθηκαν ανά δύο σε ένα κουτί. Αυτές οι συνθήκες μεταφοράς παραβιάζουν τους Κανονισμούς Ζώντων Ζώων του Διεθνούς Οργανισμού για την Εναέρια Μεταφορά, που απαιτούν τη χρήση δοχείων μεταφοράς με φορεία και όχι ελεύθερης επίπλευση μέσα στο νερό, καθώς επίσης απαιτούν να τοποθετείται ένα ζώο σε κάθε κουτί. Μεταφορές, που δεν πληρούν τους κανονισμούς αυτούς, γίνονται επίσης κατά παράβαση της Σύμβασης CITES. Σήμερα, στην Ελλάδα παραμένουν πλέον 7 δελφίνια (τα οποία είναι ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΕΑΣ στην αιχμαλωσία, αφού προέρχονται από άγριο πατέρα, τον Argas, ο οποίος έχει πλέον επιστρέψει στην Λιθουανία), ενώ το κοινό εξακολουθεί να παρακολουθεί τις παραστάσεις με τα δελφίνια που έχουν απομείνει.  Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι η κατάσχεση όλων των δελφινιών, η οποία είχε αποφασιστεί από τις Ελληνικές αρχές, το 2010, ουδέποτε εκτελέστηκε, έως ότου άρθηκε, μετά από το δικαστήριο στο οποίο κατέφυγε η Λιθουανία, προκειμένου να διεκδικήσει την κυριότητα των δελφινιών.


Φωτογραφία με περίληψη από τον Λιθουανικό τύπο, εδώ  
  Η μεταφορά έγινε εσπευσμένα...
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ 
Το ιστορικό σε photo album, εδώ

Νοέμβριος 2013: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι, πέρα από το δελφινάριο που λειτουργεί χωρίς άδεια, η άδεια και για τους υπόλοιπους χώρους του πάρκου έχει λήξει από το Μάρτιο του 2013, όπως φαίνεται στην απάντηση της Περιφέρειας, Αριθ. Πρωτ. 5529/9.10.2013, με αποτέλεσμα σήμερα ολόκληρο το πάρκο να λειτουργεί εντελώς ανεξέλεγκτα. 

*Δεκέμβριος 2013: Εν όψει της επικείμενης ψήφισης της προτεινόμενης τροποποίησης του Νόμου 2039/2012 (άρθρα 12 και 13), σύμφωνα με την οποία οι παραστάσεις με ζώα θα επιτραπούν εκ νέου στην Ελλάδα, υπό τον όρο ότι θα διεξάγονται μέσα στον χώρο των "νομίμως λειτουργούντων ζωολογικών κήπων" και θα έχουν "εκπαιδευτικό χαρακτήρα", η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (ΠΚΑΚ), με την υποστήριξη του διεθνούς προγράμματος για την προστασία των δελφινιών Ric O Barry's Dolphin Project, της Ιταλικής φιλοζωικής οργάνωσης Ente Nazionale Protezione Animali (ENPA) και άλλων οργανώσεων και πρωτοβουλιών, διοργανώνει εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, αναρτώντας στο διαδίκτυο αίτηση, με την οποία ζητά από τα αρμόδια υπουργεία αφενός την άρση της προτεινόμενης τροποποίησης, αφ' ετέρου την οριστική απαγόρευση της αιχμαλωσίας των δελφινιών, στην Ελλάδα.


http://on.fb.me/1lLk6sM


στάλθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με τ - See more at: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5250%3A2014-01-09-14-27-51&catid=1%3Apress-releases#sthash.2RaflMGw.dpuf
*Ιανουάριος 2014: Σε ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από την εκτελεστική τους γραμματεία, με τίτλο "Τροπολογία του ΥΠΑΑΤ επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς", οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τις Ελληνικές αρχές να απαγορεύσουν την αιχμαλωσία των κητωδών και να διατηρήσουν την απαγόρευση των παραστάσεων ζώων σε οιονδήποτε χώρο, επιβάλλοντας ταυτόχρονα  το νόμο (4039/2012) που έως σήμερα δεν έχουν εφαρμόσει. Δηλώνουν μάλιστα ότι, στην περίπτωση που η τροπολογία ψηφιστεί, σκοπεύουν να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα, προσφεύγοντας άμεσα στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της εν λόγω διάταξης ως "φωτογραφικής". Εντωμεταξύ, σε διαμαρτυρία και αποστολή ηλεκτρονικής επιστολής προς το υπουργείο, εναντίον της τροπολογίας, καλεί τους φίλους της και η οργάνωση Animal Action (πρώην GAWF). "Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό και τους Βουλευτές όχι μόνο να μην αλλάξουν το σχετικό άρθρο για τις παραστάσεις των ζώων, οι οποίες δεν έχουν κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα σε σχέση με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, αλλά άμεσα να σταματήσουν οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο", καταλήγει στην ανακοίνωση τύπου, που εξέδωσε στις 10/01/014 και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.
στην περίπτωση που η εν λόγω τροπολογία ψηφιστεί, σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει ο νόμος, προσφεύγοντας άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της εν λόγω διάταξης ως «φωτογραφικής». - See more at: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5250%3A2014-01-09-14-27-51&catid=1%3Apress-releases#sthash.2RaflMGw.dpuf

Σημ: Η συζήτηση για την προτεινόμενη τροποποίηση του Ν4039 /12 ("Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση η την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό") άρχισε την Τρίτη, 07/01/2014, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την ακρόαση φορέων σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο με τίτλο "Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις", αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου. (Βουλή των Ελλήνων -- Αρχείο Πολυμέσων -- agrotypos.gr)

29/01/014: Ημερομηνία εκδίκασης της καταγγελίας που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για την κατ' εξακολούθηση παράβαση  του άρθρου 12 και 13 του Ν.4039/2012 με την λειτουργία του δελφιναρίου. Το προγραμματισμένο δικαστήριο αναβλήθηκε και ορίστηκε νέα ημερομηνία, στις 19 Ιουνίου του 2015.

Πηγές

- ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ)
- Το πρώτο και μοναδικό δελφινάριο της Ελλάδας
- ATTICA ZOOLOGICAL PARK DOLPHINARIUM (ATHENS - GREECE) -- BRIEF HISTORY
- Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece) HISTORY
- THE DOLPHINS IN ATTICA ZOO - WHERE DID THEY COME FROM
- WHO IS THIS FRENCH BUSINESSMAN JEAN-JAQUES LESUER?
- Attica Zoo Park and Aquariums in Europe 
Ban Cetacean Captivity in Greece (petition) 
Για μια Ελλάδα χωρίς δελφινάρια


Σχετικοί σύνδεσμοι

 - Όχι στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!
ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;  
Ban Cetacean Captivity in Greece (blog)


Δείτε ακόμη: Απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών της πρωτοβουλίας Schools End Captivity, το Αττικό Πάρκο αναγκάζεται τελικά να παραδεχτεί (δημόσια και για πρώτη φορά) ότι ο Argas είναι ένα άγριο δελφίνι που δεν έχει γεννηθεί στην αιχμαλωσία αλλά έχει αιχμαλωτιστεί από τη θάλασσα. Είναι λοιπόν και η παραποίηση της αλήθειας "εκπαιδευτική"; ρωτούν τα παιδιά


Argas Wild Caught


Δείτε ποια δελφίνια έμειναν στην Ελλάδα
και ποια επέστρεψαν στην Λιθουανία, 
στην ceta base
ceta base phinventory 

Ελλάδα (Attica Zoological Park): here

Λιθουανία (Delphinarium Klaipedos): here





Ευχαριστούμε θερμά το Earth Island Institute για την υποστήριξη!


International Marine Mammal Project

http://www.earthisland.org/index.php/projects/immp
  http://www.earthisland.org/immp/




Για τα ζώα, για τα δελφίνια και για τις θάλασσες που αγαπώ, Filikaki 
email επικοινωνίας: freedolphinsgr@gmail.com



               *Σχετικά με την επιχειρούμενη τροποποίηση του Νόμου 4013/2012 και την απόπειρα επαναφοράς των παραστάσεων με ζώα στους ζωολογικούς κήπους, γράφτηκαν τα εξής (δημοσιεύματα- αναρτήσεις -- Ιανουάριος 2014):
- ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 8 Ιαν. 2014


Ρεπορτάζ του Econews με την Κατερίνα Χριστοφιλίδου (Fb

http://youtu.be/w_K3Muvnl1g
http://youtu.be/CCshniqH8Qs
http://youtu.be/BAXKCKWKXtE (με Αγγλικούς υπότιτλους)
Ταινίες και ντοκυμαντέρ με δελφίνια (Fb) 





Ευχαριστούμε το adespoto.gr (Fb) για την αναδημοσίευση
Το ιστορικό του δελφιναρίου αναδημοσιεύτηκε επίσης και στον ιστότοπο της ΠΦΠΟ (Fb)
Το ιστορικό αυτό θα εξακολουθήσει να ανανεώνεται, ακολουθώντας τις εξελίξεις.

_____________________________________________________________________________
                                                                                                            

"Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέμματα". ~ Αλμπέρ Καμύ

______________________________________________________________________________



http://on.fb.me/1mECHJX (Photo courtesy Angie Ra, 15 January)
PART II
(Ιανουάριος 2014): Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ

Update: Χάρη στις συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες προσώπων, φορέων και οργανώσεων, η πρόταση τροποποίησης του άρθρου 13 ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ! Η απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει, και οι παραστάσεις στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου εξακολουθούν να είναι παράνομες.

                            

Για την απόσυρση της τροποποίησης έγραψαν :


Μια μικρή πρώτη νίκη γευτήκαμε στις 15 Ιανουαρίου . Δεν εφησυχάζουμε, τα συμφέροντα είναι πολλά, και τα λεφτά επίσης. Και, όπως τονίζει η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πρασίνων, "παρά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ακόμη και σήμερα το Αττικό Πάρκο εξακολουθεί να διεξάγει παράνομα παραστάσεις με δελφίνια. Οι ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Σπάτων που αφορούν στον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4039/2012 (θυμίζουμε ότι  η δεξαμενή και οι λοιπές εγκαταστάσεις για τα δελφίνια δεν διαθέτουν άδεια ούτε κατασκευής, αλλά  ούτε και λειτουργίας), καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο συνεχίζει τις επισκέψεις σχολείων στο παράνομο δελφινάριο, είναι τεράστιες. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους, απαρέγκλιτα και η Πολιτεία φέρει ακέραιη την ευθύνη". Μεγάλη είναι, κατά τη γνώμη μας, και η ευθύνη των επιστημονικών φορέων που σιωπούν ή/και συνεργάζονται με μια παράνομη επιχείρηση. Σαν πρωτοβουλία ανεξαρτήτων πολιτών, θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και συνεχίζουμε. Βασικό όπλο μας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του "κοινού". Ban cetacean captivity in Greece!




 ***************************************************


PART III (Νοέμβριος 2019): ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΧΕΔΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ





https://bit.ly/2qV9V0O
vice.com/gr/article 
Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια... Κι' ακόμα τα δελφίνια στο Αττικό Πάρκο υποφέρουν και εμείς χειροκροτάμε ακόμα πιο δυνατά. Η φωτογραφία αυτή απεικονίζει ένα τραυματισμένο δελφίνι του Αττικού Πάρκου και προέρχεται από μια μαθήτρια που πήγε με το σχολείο της στο δελφινάριο. Πρώτη δημοσίευση (μαζί με περιγραφή και δελτίο τύπου της γερμανικής οργάνωσης ProWal), εδώ (και το ίδιο κείμενο στα αγγλικά εδώ).

Λεπτομερής ενημέρωση του ιστορικού από την αρχή μέχρι το τέλος, εδώ (άλμπουμ που περιέχει 61 φωτογραφίες με αντίστοιχα κείμενα σχετικά με την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, από την αρχή μέχρι σήμερα 14/11/2019).

Από ένα χρονικό σημείο και πέρα, άρχισαν να πληθαίνουν εκθετικά οι πρωτοβουλίες αλλά και οι ελληνικές και ξένες οργανώσεις, καθώς επίσης και οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι που συμβάλλουν στην ενημέρωση* του κοινού για αυτήν την τόσο σοβαρή μορφή κακοποίησης που, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια (στην Ελλάδα τουλάχιστον που δεν είχε ανάλογο προηγούμενο), για τον περισσότερο κόσμο ήταν ελάχιστα κατανοητή.    






Περίληψη: μετά από την ολοκλήρωση της επιστροφής των δελφινιών στην Λιθουανία, πέντε θανάτους (i) και την μεταφορά στο Αττικό Πάρκο 6 δελφινιών - 4 από την Φινλανδία και 2 από την Γαλλία - (ii), εξακολουθούν να υπάρχουν στα Σπάτα 8 δελφίνια, από τα οποία το ένα (ο Delfis) πεθαίνει λίγους μήνες μετά την άφιξή του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε έξι. Σήμερα που ενημερώνεται αυτό το ιστορικό (14 Νοεμβρίου 2019), στο δελφινάριο παραμένουν 7 δελφίνια, μεταξύ των οποίων η ηλικιωμένη και άρρωστη σύντροφoς του Delfis Veera) - το μόνο θηλυκό ζώο ανάμεσα σε 6 αρσενικά - η οποία προορίζεται μάλλον για μία ακόμη επώδυνη "μετακόμιση" σε άλλο δελφινάριο, ενώ 3 δελφίνια από την Ισπανία, νεότερα και πιο "αποδοτικά", σχεδιάζεται να πάρουν την θέση της. Η Veera ήταν κάποτε ένα ελεύθερο δελφίνι που αιχμαλωτίστηκε από τη θάλασσα της Φλόριντας των Η.Π.Α, τον Αύγουστο του 1984 (cetabase.org: Capture 24-Aug-1984 Florida, US, Mother Wild, Father Wild). Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι σε αιχμαλωσία για πάνω από 30 χρόνια. Έχει μείνει έγκυος αρκετές φορές, αλλά μόνο ένας γιός της, ο Eevertti, έχει επιβιώσει...  Εδώ το δελτίο τύπου της Π.Φ.Π.Ο για το θέμα αυτό (24 August, 2017): Όχι στο επιχειρούμενο έγκλημα στο Αττικό Πάρκο / One more crime against dolphins in Attika Zoo / και εδώ η petition των φίλων της από την Φινλανδία* που ακόμη ανησυχούν για την τύχη της: ATTICA ZOO AND SÄRKÄNNIEMI - STOP VEERA THE DOLPHINS TRANSFER AWAY FROM HER POD! -> https://www.change.org/p/attica-zoo-and-s%C3%A4rk%C3%A4nniemi-stop-veera-the-dolphins-transfer-away-from-her-pod (petition started by Tarja Tanskanen



*Fb page: Särkänniemi Dolphins To The Sea Sanctuary->
 https://www.facebook.com/Finland4 --https://m.facebook.com/Finland4  




Τελευταίο δελτίο τύπου της Π.Κ.Α.Κ, (μετά από την επιστροφή και των τελευταίων δελφινιών στην Λιθουανία και πριν από την απόκτηση των νέων 6 δελφινιών) εδώ -- (www.facebook.com)
[newsnowgr.com]



 Πρόταση απαγόρευσης της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα (από το 2014), εδώ: http://filikaki-blog.blogspot.com/2014/09/blog-post_74.html



*Δημοσιεύματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (ενδεικτικά)


Το θάνατο 4 δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επιβεβαίωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, μετά από έλεγχο που διενήργησε με αφορμή καταγγελία για τον αριθμό των δελφινιών που διατηρούνται στο πάρκο. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν ο θάνατος ενός ενήλικου θηλυκού δελφινιού ηλικίας 11 ετών με την ονομασία Gille (γνωστό και ως Κάλλια) το 2013, και 3 άλλων νεογέννητων δελφινιών τα έτη 2012 και 2013, ηλικίας από 1 ημέρας έως 2,5 μηνών. «Οι θάνατοι αυτοί καταδεικνύουν την αποτυχία των προγραμμάτων αναπαραγωγής και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στην αιχμαλωσία»... -> Θανάτους δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επιβεβαίωσε η Περιφέρεια Αττικής (Φεβρουάριος 2015): http://www.avgi.gr/article/10810/5290850/thanatous-delphinion-sto-attiko-zoologiko-parko-epibebaiose-e-periphereia-at 

4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Φεβρουάριος 2015)http://mesogianews.gr/nature/9961/4_delfinia_nekra_sto_Attiko_Zoologiko_Parko.htm

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Φεβρουάριος 2015): https://www.zoosos.gr/e-aihmalosia-skotonei-4-delphinia-nekra-sto-attiko-zoologiko-parko  

Π.Κ.Α.Κ: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα (Φεβρουάριος 2015): https://www.zoosos.gr/pkak-anephikte-e-euzoia-ton-delphinion-pou-zoun-aihmalota 

Τα δελφινάρια της ντροπής (Φεβρουάριος 2015): http://forum.mycat.gr/showthread.php?t=158000

Τι συμβαίνει με τα δελφίνια στα Σπάτα; (Μαρία Λούκα, Μάρτιος 2015): https://www.tovima.gr/2015/02/27/vimagazino/ti-symbainei-me-ta-delfinia-sta-spata/

Δελφίνι, δελφινάκι, πάμε πιο γρήγορα (Μάρτιος 2016): https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/60642_delfini-delfinaki-pame-pio-grigora

Ένα ακόμα νεκρό δελφίνι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Ιούνιος 2016): https://www.nooz.gr/noozpets/1410721/ena-akoma-nekro-delfini-sto-attiko-zwologiko-parko

Πρωτοβουλία ΠΚΑΚ: Και άλλο δελφίνι πεθαίνει στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Ιούνιος 2016): http://www.newsnowgr.com/article/940378/protovoulia-pkak-kai-allo-delfini-pethainei-sto-attiko-zoologiko-parko.html

Η αιχμαλωσία, η ολιγωρία και η διαπλοκή σκοτώνουν τα δελφίνια - Και άλλο δελφίνι νεκρό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Ιούνιος 2016): http://anemosantistasis.blogspot.com/2016/06/blog-post_562.html

Εισαγωγή 6 νέων δελφινιών στο Αττικό πάρκο (Ανοικτή Επιστολή της Πρωτοβουλίας Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών - ΠΚΑΚ) προς τα αρμόδια υπουργεία), Ιούνιος 2016: https://bit.ly/2Y5Tvj3

Φέρνουν 6 δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αν & στο δελφινάριο του έχουν πεθάνει ήδη 5 (Ιούλιος 2016): https://www.zoosos.gr/fernoun-6-nea-delfinia-sto-attiko-zoologiko-parko-kai-sto-delfinario-tou-exoun-pethanei-idi-5 

Διαμαρτυρία αύριο έξω από το παράνομο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τα νέα αιχμάλωτα δελφίνια (Σεπτ. 2016): https://www.zoosos.gr/diamarturia-aurio-ekso-apo-paranomo-delfinario-tou-attikou-zoologikou-parkou-gia-ta-nea-aixmalota-delfinia 

Αιχμάλωτα ζώα (Μαρία Λούκα , Σεπτέμβριος 2016): insidestory.gr/article/aihmalota-zoa (https://bit.ly/2MGItxO) -- insidestory.gr/article -- insidestory.gr -- facebook.com

Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Φεβρουάριος 2017): https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/98570_akoma-ena-delfini-pethane-aihmaloto-sto-attiko-zoologiko-parko


Θέαμα και βαρβαρότητα: Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από τα σόου και την αιχμαλωσία των δελφινιών (Φεβρουάριος 2017): https://www.huffingtonpost.gr/entry/eidiseis-koinonia-politismos-tis-barbarotitas-otan-h-aixmalwsia-twn-delfiniwn-metatrapike-se-upetheama_gr_14544738 -- https://www.thessi.gr/article?id=186596

Γιατί πεθαίνουν τα δελφίνια στο Αττικό Πάρκο; (Απρίλιος 2017): https://www.protagon.gr/themata/giati-pethainoun-ta-delfinia-sto-attiko-parko-44341383993

Καταγγελία για τη βασανιστική μεταφορά/εκδίωξη υπέργηρου θηλυκού δελφινιού απ' το Αττικό Πάρκο - Και η απάντηση του πάρκου / Το θέμα της 40χρονης Veera έχει φτάσει και στα Φινλανδικά ΜΜΕ. Αυτή είναι η ιστορία της (Αύγουστος 2017): https://www.lifo.gr/now/greece/157467

Όχι στη βασανιστική μεταφορά – εκδίωξη του υπέργηρου δελφινιού Veera του Αττικού Πάρκου (Αύγουστος 2017)https://tetartopress.gr/ochi-sti-vasanistiki-metafora-ekdioxi-tou-ypergirou-delfiniou-veera-tou-attikou-parkou/

Πρόστιμο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα δελφίνια (Οκτώβριος 2017): https://ipop.gr/eidisis/prostimo-sto-attiko-zoologiko-parko-gia-ta-delfinia/

Έκθεση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Νοέμβριος 2017): https://bit.ly/2KRYkqP 

Πρόστιμο και εισαγγελέας για τις επιδείξεις δελφινιών στην Αττική (Νοέμβριος 2017): https://www.kathimerini.gr/936060/article/epikairothta/ellada/prostimo-kai-eisaggeleas-gia-tis-epidei3eis-delfiniwn-sthn-attikh


Prowal Research, Attica Zoo, Andreas Morlok, Attica Zoo Dolphinarium – Athens - 19.11.2017: https://www.youtube.com/watch?v=7hBiBT3TFWk


                                    Δελφινάριο Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Αθήνα
                                              
                                                  https://youtu.be/rqGhnfsH6dg
                         


Στον Εισαγγελέα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα Δελφίνια (Νοέμβριος 2017): https://www.vice.com/gr/article/gyj4g9/ston-eisaggelea-to-attiko-zwologiko-parko-gia-ta-delfinia -- huffingtonpost.gr-ston-eisaggelea-gia-ta-delfinia-to-attiko-zwologiko-parko_gr_18640390


Εισαγγελέας για το παράνομο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου - Κόλαφος η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Νοέμβριος 2017): http://www.topontiki.gr/article/248410/eisaggeleas-gia-paranomo-delfinario-toy-attikoy-zoologikoy-parkoy-kolafos-i-ekthesi

Στον εισαγγελέα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τις παραστάσεις με δελφίνια (Νοέμβριος 2017): https://tvxs.gr/news/ellada/ston-eisaggelea-attiko-zoologiko-parko-gia-tis-parastaseis-me-delfinia

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: Στον εισαγγελέα η έκθεση για τα δελφίνια του Αττικού Πάρκου (Νοέμβριος 2017): https://www.documentonews.gr/article/epithewrhtes-periballontos-ston-eisaggelea-h-ekthesh-gia-ta-delfinia-toy-attikoy-parkoy


Χωρίς άδεια και χωρίς... τσίπα (Νοέμβριος 2017): https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/131582_horis-adeia-kai-horis-tsipa

Εισαγγελική παρέμβαση για τις επιδείξεις δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Νοέμβριος 2017): https://www.star.gr/eidiseis/ellada/395083/eisaggelikh-parembash-gia-tis-epideikseis-delfiniwn-sto-attiko-zwologiko-parko

ProstimoAttikoZoologikoParko.pdf

Πρόστιμο 44.000 ευρώ στο Αττικό ζωολογικό πάρκο (Νοέμβριος 2017 - βίντεο): http://www.enallaktikos.gr/ar42586el-prostimo-44000-eyrw-sto-attiko-zwologiko-parko.html  

Αντί να οργώνουν τους ωκεανούς, μένουν εγκλωβισμένα στις πισίνες - Πόρισμα καταπέλτης του Σώματος Επιθεώρησης (Ιανουάριος 2018)http://www.avgi.gr/article/10808/8624954/anti-na-orgonoun-tous-okeanous-menoun-enklobismena-stis-pisines


Μήνυση** ProWal κατά του Αττικού Πάρκου για εγκληματική συμπεριφορά στα δελφίνια (Ιανουάριος 2018): https://www.kathimerini.gr/941578/article/epikairothta/ellada/mhnysh-prowal-kata-toy-attikoy-parkoy-gia-egklhmatikh-symperifora-sta-delfinia (** για να ακριβολογούμε, δεν έγινε μήνυση αλλά καταγγελία - ο τίτλος του άρθρου μπήκε εδώ όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα) -- O Andreas Morlok που ανήκει στην οργάνωση ProWal, κατέγραψε με την κάμερά του τις εγκαταστάσεις του δελφιναρίου με τις τσιμεντένιες πισίνες και τα μικρά και ανεπαρκή σκίαστρα, τον τραυματισμό πτερυγίου ενός δελφινιού, τις κολοτούμπες και ολόκληρη την παράσταση που έδωσαν τα ζώα, τον εξαναγκασμένο υποσιτισμό τους ώστε να εκτελούν τις εντολές των χειριστών, όπως και ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται «target» και χρησιμοποιείται για να τα εκπαιδεύει να πηδούν ψηλά έξω από το νερόhttps://tvxs.gr/news/animals/minysi-sto-attiko-zoologiko-parko-gia-egklimatiki-symperifora-sta-delfinia -- https://pfpo.gr/prowal-kata-attikou-parkou/  

Γερμανός ακτιβιστής μηνύει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με σοκαριστικές καταγγελίες για τα δελφίνια (Ιανουάριος 2018): https://www.lifo.gr/now/greece/175063

Τα δελφίνια συνεχίζουν τις «τούμπες» και το «Αττικό» τις... πιρουέτες (Ιανουάριος 2018)https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/135675_ta-delfinia-synehizoyn-tis-toympes-kai-attiko-tis-piroyetes


https://bit.ly/2s6alSV







Ούτε μια μέρα ακόμα δελφίνια στη δούλεψη ανθρώπων (Μάιος 2018): https://bit.ly/2KuAl0r (http://epohi.gr)

Μάιος 2018 via Stefan Bernhard
Θα σταματήσει η Ελλάδα τις παραστάσεις με τα δελφίνια και τις εισαγωγές δελφινιών μετά την παρέμβαση των Γερμανών φιλόζωων και των ευρωβουλευτών; (Μάιος 2018): https://pfpo.gr/tha-stamatisei-i-ellada-tis-parastaseis-me-ta-delfinia-kai-tis-eisagoges-delfinion-meta-tin-paremvasi-ton-germanon-filozoon-kai-ton-evrovoulefton/ 

Ψεύτες αποκαλούν τους γερμανούς ακτιβιστές o διευθυντής του Αττικού Πάρκου Jean-Jacques Lesueur και ο εκπαιδευτής των δελφινιών Robert Gojceta (Μάιος 2018): WDSF & other dolphinarium opponents lie about Attica Zoo: http://zoos.media/media-echo/wdsf-dolphinarium-opponents-lies-attica-zoo/?lang=en 

Σχετικά με το νερό της δεξαμενής στο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου (Regarding the water in the tank of the Attica Zoo Dolphinarium): https://bit.ly/3435sIm -- https://bit.ly/35hYT4I -- CASE OF ATTICA PARK DOLPHIN POOLS WATER- ONE BIG LIE AMONG THE OTHERS! (Jun 28, 2018): https://www.change.org/p/attica-zoo-and-s%C3%A4rk%C3%A4nniemi-stop-veera-the-dolphins-transfer-away-from-her-pod/u/22941369 

«Σταματήστε τις παράνομες παραστάσεις με φυλακισμένα δελφίνια» (Μάιος 2018): https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/149577_stamatiste-tis-paranomes-parastaseis-me-fylakismena-delfinia

 «Δελφίνια μόνο στους ωκεανούς» - Διαμαρτυρία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Μάιος 2018): https://www.lifo.gr/now/greece/191682/delfinia-mono-stoys-okeanoys-diamartyria-sto-attiko-zoologiko-parko

 
Ούτε στην Αθήνα, Ούτε Πουθενά: Τα Δελφίνια Ανήκουν στις Θάλασσες, Όχι στις Δεξαμενές (Μαρία Λούκα, Ιούλιος 2018): https://www.vice.com/gr/article/ev8n5w/oyte-sthn-a8hna-oyte-poy8ena-ta-delfinia-anhkoyn-stis-8alasses-oxi-stis-de3amenes -- https://www.diaforetiko.gr/oyte-stin-athina-oyte-poythena-ta-delfinia-anikoyn-stis-thalasses-ochi-stis-dexamenes/

 
H Άγρια Ζωή στο Αττικό Πάρκο Πεθαίνει Επεδή Πηγαίνεις να τη Δεις (Δεκέμβριος 2018): https://www.vice.com/gr/article/4398yq/h-agria-zwh-sto-attiko-parko-pe8ainei-epeidh-phgaineis-na-th-deis

Μια καταγγελία και μια απάντηση για το Αττικό Πάρκο (Ιούλιος 2018): https://thepressproject.gr/mia-kataggelia-kai-mia-apantisi-gia-to-attiko-parko/

https://www.lifo.gr/files/1428727/attiko_zoologiko_apofasi_prostimo.pdf
Πρόστιμο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διέκοψαν την παράσταση με τα δελφίνια Η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία που γνωστοποιεί την είδηση, χαιρετίζει την απόφαση (Οκτώβριος 2018)https://www.lifo.gr/now/perivallon/210852/prostimo-sto-attiko-zoologiko-parko-aktivistes-gia-ta-dikaiomata-ton-zoon-diekopsan-tin-parastasi-me-ta-delfinia


https://m.facebook.com/SaveTheOceanCrew/albums/1840782172707111
Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διακόπτουν την παράσταση με τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Αθήνα (Οκτώβριος 2018)animalscare.gr   

video:  https://youtu.be/iz-OyGhuaAw




Στή Βουλή η υπόθεση μεταφοράς τριών δελφινιών από τη Βαρκελώνη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Μάρτιος 2019): https://greenagenda.gr  (https://bit.ly/2NZKGDZ)

Ζητούν ματαίωση νέας εισαγωγής δελφινιών από το Αττικό Πάρκο (Μάρτιος 2019), του Τάσου Σαραντήhttps://www.efsyn.gr/node/188514

Επιλεκτική εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα; Ο σεβασμός στη ζωή πρέπει να προηγείται του κέρδους από Dolphinaria - Free Europe, (Μάιος 2019): http://www.enallaktikos.gr/ar47312el-epilektiki-efarmogi-toy-nomoy-poy-apagoreyei-tis-parastaseis-me-zwa-o-sevasmos-sti-zwi-prepei-na-proigeitai-toy-kerdoys.html 

Ανησυχίες για την μεταφορά τριών ακόμη δελφινιών από το δελφινάριο της Βαρκελώνης στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Μάιος 2019): https://www.zoosos.gr/perivallontos-delfinia-aichmalota-sto-delfinario-tou-attikou-zoologikou-parkou 

panhellenicmovementforanimals



********************************************************************************


Πόσα δελφίνια υπάρχουν σήμερα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ονόματα, προέλευση, ηλικία: http://www.cetabase.org/captive/cetacean/attica-zoo




Δελφίνια στην Λιθουανία σήμερα: https://www.cetabase.org/captive/cetacean/lithuania-sea-museum
**********************************************************************************
Ένθετο

Γιατί η ΜΟm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο; (Ιανουάριος 2015)https://www.zoosos.gr/giati-e-mom-sunergazetai-me-attiko-zoologiko-parko

Μωραίνει κύριος τον πωλούντα τα εισητήρια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Δεκέμβριος 2018): https://www.zoosos.gr/morainei-kyrios-ton-polounta-ta-eisitiria-sto-attiko-zoologiko-parko

Μια απάντηση στην ΑΝΙΜΑ από τον Ιωσήφ Μποτετζάγια (Δεκέμβριος 2018): https://www.zoosos.gr/mia-apantisi-stin-anima-pou-prospathei-na-mas-peisei-poso-kalo-einai-to-attiko-zoologiko-parko-para-ti-dolofonia-ton-dyo-tzagkouar -- ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας ΖωήςΣχετικά με το περιστατικό στο ΑΖΠ και με τα Ζωολογικά Πάρκα γενικώς -- Iosif Botetzagias, 23-12-18: ANIMAtion… (ή Περί των ζωολογικών πάρκων απολογητών)

Η ΆΝΙΜΑ Ξεπλένει... Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο! 

Το Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece - επίσημο γραφείο της Δρος Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα- καταδικάζει τη θανάτωση των ιαγουάρων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο 

Τι απαντά ο ΑΡΙΩΝ για την συνεργασία του με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Μάιος 2018): https://www.zoosos.gr/ti-apanta-o-arion-gia-ti-synergasia-tou-me-to-attiko-zoologiko-parko -- https://m.facebook.com/ARION.org/photos/a.472793396140607/1702513513168583 -- ΑΡΙΩΝΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ  

*****************************************************************************

CITES approve permits to move Finland’s dolphins to Greece (July 6, 2016): https://marineconnection.org/cites-approve-permits-to-move-finlands-dolphins-to-greece/

From Tank to Tank: Sarkanniemi’s Decision to Move Their Dolphins to Greece, Explained (August 30, 2016): https://finlandtoday.fi/from-tank-to-tank-sarkanniemis-decision-to-move-their-dolphins-to-greece-explained/ 

Delfi the Dolphin That Was Transferred From Tampere to Greece Has Died (January 27, 2017): https://finlandtoday.fi/delfi-the-dolphin-that-was-transferred-from-tampere-to-greece-has-died/ 


Dolphin dies at zoo in Greece (31st January 2017): https://uk.whales.org/2017/01/31/dolphin-dies-at-zoo-in-greece/

German activists to sue Attica zoo over dolphin display (03.01.2018): http://www.ekathimerini.com/224615/article/ekathimerini/news/german-activists-to-sue-attica-zoo-over-dolphin-display

THE TRUTH ABOUT DOLPHIN ENCOUNTERS (April 16, 2018, Lauren St John): https://www.authors4oceans.org/single-post/2018/02/14/THE-TRUTH-ABOUT-DOLPHIN-ENCOUNTERS

CASE OF ATTICA PARK DOLPHIN POOLS WATER- ONE BIG LIE AMONG THE OTHERS! (Jun 28, 2018): https://www.change.org/p/attica-zoo-and-s%C3%A4rk%C3%A4nniemi-stop-veera-the-dolphins-transfer-away-from-her-pod/u/22941369

ZOOLOGICAL PARKS "EDUCATIONAL PRESENTATIONS" with DOLPHINS "NATURAL BEHAVIOURS" by Tarja Tanskanen, Finland, Jul 31, 2018: https://www.change.org/p/attica-zoo-and-s%C3%A4rk%C3%A4nniemi-stop-veera-the-dolphins-transfer-away-from-her-pod/u/23082414 

A fine imposed at the Attica Zoological Park by the Ministry of Environment and Energy/Animal welfare activists interrupted the dolphin show (Wednesday, 10 October, 2018): https://pfpo.gr/prostimo-epivlithike-sto-attiko-zoologiko-parko-apo-to-ypourgeio-perivallontos-kai-energeias-aktivistes-gia-ta-dikaiomata-ton-zoon-diekopsan-tin-parastasi-me-ta-delfinia/

Attica Zoo fined with €44K for Dolphin performances, activists protest captivity (October 11, 2018): https://www.keeptalkinggreece.com/2018/10/11/dolphins-attica-zoo-fine-protest-video/

Attica Park, Greece receives €44,350 fine for law infringement (October 27, 2018): http://dfe.ngo/attica-park-greece-receives-e44350-fine-for-law-infringement/

The Greek zoo Attica Park fined 44360 €. Let's demand its closure ! (Saturday 27 October 2018): https://one-voice.fr/en/blog/le-zoo-grec-attica-park-condamne-a-une-amende-de-44360-quil-ferme.html

Delfinarium Griechenland, Attica Zoological Park: http://walschutzaktionen.de/514601/2629716.html (+πολλές φωτογραφίες, βίντεο, δελτία τύπου, καταγγελίες) 

Help Stop Dolphin Shows in Greece (Dec 8, 2018,  Posts by Ric OBarry): https://www.dolphinproject.com/blog/help-stop-dolphin-shows-in-greece/ 

Will Recent Fines Finally Close Illicit Greek Dolphinarium? (January 26, 2019): https://animalpeopleforum.org/2019/01/26/will-recent-fines-finally-close-illicit-greek-dolphinarium/  

Are Barcelona’s dolphins destined for Attica Park? (February 25, 2019): http://dfe.ngo/are-barcelonas-dolphins-destined-for-attica-park (Dolphinaria Free Europe, facebook.com)


Mr. G. Amyras, independent MP posed a parliamentary question about the transportation of three dolphins from Spain to Attica Zoological Park -- Δελφίνια πάνε και έρχονται; Ερώτηση στην Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή κου Γ.Αμυρά: https://pfpo.gr/delfinia-pane-kai-erchontai-erotisi-stin-vouli-tou-aneksartitou-voulefti-kou-g-amyra/
 

*******************************************************
Extention
     
                                     Πες ΟΧΙ στον πολιτισμό της βαρβαρότητας...

                                                        https://youtu.be/28RWxrlPDeM                                                                                                                      
                          Είσαι η μόνη του ελπίδα! 
                                           
                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: