Ετικέτες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;



http://tinyurl.com/lckz3t9



http://pansyn.org/

http://www.drasi-agriazoi.gr/

http://www.pelagosinstitute.gr/





 









ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τη νομιμοποίηση των παραστάσεων με ζώα επιχειρεί να επαναφέρει εντελώς αιφνιδιαστικά και σχεδόν σιωπηρά η κυβέρνηση, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση και καμία συζήτηση με τις φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις που επί σειρά ετών αγωνίστηκαν για την κατάργησή τους, με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ» (άρθρο 13, σελ. 96). Και ενώ, πριν από ένα περίπου χρόνο, με τον Νόμο 4039/2012 (άρθρα 12 και 13), η πολιτεία έδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αυξανόμενες ανησυχίες των πολιτών για μια ορθότερη αντιμετώπιση των ζώων, και αναγνώρισε το γεγονός ότι η χρησιμοποίησή τους σε παραστάσεις συνιστά κακοποίηση, το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ξαφνικά ανοίγει και πάλι το παράθυρο για τη διεξαγωγή παραστάσεων, υπό τον όρο ότι αυτές θα διεξάγονται «εντός των νομίμως λειτουργούντων ζωολογικών κήπων».

Με κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αρμόδιους βουλευτές, η ομάδα πολιτών «Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών», η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή», και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», εκφράζουν την εντονότατη αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

Η κατάργηση των παραστάσεων με ζώα στην Ελλάδα, χαιρετίστηκε από ολόκληρο τον κόσμο και συνέβαλε στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας προς το εξωτερικό, ως δείγμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου. Η εξαίρεση όμως που προτείνεται τώρα, μας πάει βήματα πίσω, καθώς όλα αυτά τα οποία καταδικάστηκαν και πολύ σωστά καταργήθηκαν με το άρθρο 12 του Νόμου 4039/12, επιτρέπονται και πάλι μέσα στις εγκαταστάσεις κάποιων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα των ζωολογικών κήπων. Έτσι λοιπόν, μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο, άγρια ζώα όπως λιοντάρια, τίγρεις, δελφίνια, αρκούδες κ.λπ, όχι μόνο θα μπορούν νομίμως πλέον να συμμετέχουν σε παραστάσεις, αλλά οι παραστάσεις θα χαρακτηρίζονται επιπλέον ως «εκπαιδευτικές» ή «προγράμματα ευαισθητοποίησης».

Σχετικά με τη δήθεν «εκπαιδευτική» αξία των οποιωνδήποτε παραστάσεων με ζώα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: Οι σύγχρονοι ζωολογικοί κήποι, βλέποντας το κοινό να αντιδρά όλο και περισσότερο στην κακοποίηση των ζώων και την αδικαιολόγητη αιχμαλωσία τους, προσπαθούν να παρουσιαστούν ως παράγοντες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών τους σχετικά με τη φύση και την άγρια ζωή, παρά το γεγονός ότι έγκυρες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν εντελώς το αντίθετο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαιδευτική διάσταση στις παραστάσεις με ζώα, δεδομένου ότι, οι παραστάσεις δεν έχουν να εμφανίσουν τίποτα από την αληθινή εικόνα των ζώων, εκτός από την εξωτερική τους εμφάνιση, και αυτή όχι πάντοτε αναλλοίωτη. Αντιθέτως μάλιστα παρουσιάζουν μία ψευδή εικόνα, δημιουργώντας έτσι ψευδείς και απατηλές εντυπώσεις για την κατά φύσιν συμπεριφορά τους. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι παραστάσεις με αιχμάλωτα ζώα έχουν συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού ή στην ανάπτυξη υπεύθυνης περιβαλλοντικής συνείδησης, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες, ενημερωμένοι σε θέματα περιβάλλοντος πολίτες, καθώς και οι μεγαλύτερες φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις του πολιτισμένου κόσμου, καταδικάζουν τέτοιου είδους θεάματα.

Επιπροσθέτως, όπως αποδεικνύει τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διενήργησε η Born Free Foundation και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για τον Τερματισμό της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, οι ζωολογικοί κήποι δεν κατορθώνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν, ενώ τόσο η νομοθεσία όσο και η εφαρμογή της είναι εξαιρετικά ανεπαρκής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να λειτουργούν και στην Ελλάδα χώροι οι οποίοι φιλοξενούν άγρια ζώα για επίδειξη στο κοινό, χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και οι παρανομίες του, για το οποίο οι σχετικοί νόμοι δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ, ούτε μετά από την διαπίστωση της έλλειψης σχετικών αδειών (πολεοδομικής και άδειας ίδρυσης και λειτουργίας) και της σωρείας παραβάσεων κατά την εισαγωγή των ζώων, ούτε μετά από τις σχετικές αποφάσεις για την κατάσχεση των δελφινιών, ούτε ακόμα και όταν ο Νόμος 4039/12 τέθηκε σε ισχύ.

Ειδικότερα για τα δελφίνια, όπως όλα τα κητώδη, είναι ζώα ιδιαιτέρως χαρισματικά, και αναγνωρίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες ως οντότητες εξαιρετικά εξελιγμένες. Νέες μελέτες αναδεικνύουν όλο και περισσότερες ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων και κητωδών, όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα κητώδη πρέπει να αναγνωριστούν ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα», ενώ εργάζονται για να κατοχυρωθούν δια νόμου τα δικαιώματά τους. Θεωρούν δε ηθικά απαράδεκτο τον εγκλεισμό τους σε δελφινάρια, την παρουσιάσή τους υπό μορφήν εκθέματος στο κοινό, και τη χρησιμοποίησή τους σε παραστάσεις με ή χωρίς το πρόσχημα της εκπαίδευσης. Τα επιστημονικά δεδομένα και η έγκυρη πληροφόρηση έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι αντιδράσεις των πολιτών όλου του κόσμου για την εκμετάλλευση και την αιχμαλωσία των δελφινιών, και τα δελφινάρια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δεκατρία κράτη - μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο) δεν έχουν δελφινάρια. Πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Κροατία, η Κύπρος, και η Σλοβενία, έχουν προχωρήσει ή προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση της λειτουργίας των δελφιναρίων, ενώ η απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών θεσμοθετήθηκε προσφάτως και στην Ινδία. Στην  Ελβετία (1, 2, 3), απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές νέων αιχμάλωτων δελφινιών και το μοναδικό δελφινάριο Conny-Land έκλεισε οριστικά, ενώ στην Αμερικανική Μιννεσότα, ο ζωολογικός κήπος, μετά από 34 χρόνια, αποφάσισε να μη συνεχίσει τη λειτουργία δελφιναρίου στο χώρο του. Τα δελφινάρια στην Τουρκία βάλλονται συνεχώς από τις αντιδράσεις ενημερωμένων πολιτών, στη Γερμανία, οι 7 από τις 9 εγκαταστάσεις με αιχμάλωτα δελφίνια αναγκάστηκαν να κλείσουν, στην Πράγα, η ίδρυση δελφιναρίου ακυρώθηκε, κ.ά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση τριών παγκοσμίου κύρους οργανώσεων, τα δελφινάρια της ΕΕ αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/22/ΕΚ για τους ζωολογικούς κήπους. Στην εν λόγω έκθεση επισημαίνεται ότι η ευζωϊα των κητωδών στην αιχμαλωσία είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά προβληματική έως αδύνατη, ενώ η κακοποίηση αναπόφευκτη, τόσο για τα δελφίνια που έχουν αιχμαλωτιστεί από τη θάλασσα, όσο και γι’ αυτά που έχουν γεννηθεί στις δεξαμενές των δελφιναρίων. (βλ. DOLPHINARIA A review of the keeping of whales and dolphins in captivity in the European Union and EC Directive 1999/22 relating to the keeping of wild animals in zoos. http://www.wdcs.org/submissions_bin/Eu_Dolphinaria_Report.pdf). Τα δελφίνια στην αιχμαλωσία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εκδηλώσουν φυσιολογική συμπεριφορά, ενώ παρουσιάζουν διάφορες σωματικές και ψυχοδιανοητικές διαταραχές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιόξινα, αντικαταθλιπτικά κλπ).

Υπό το φως όλων αυτών των διαπιστώσεων, είναι αδικαιολόγητο, αναχρονιστικό, ακόμη και δόλιο, να θεωρήσει κανείς ότι οι παραστάσεις με ζώα αποκτούν εκπαιδευτική αξία όταν διεξάγονται μέσα στους ζωολογικούς κήπους. Ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικά προγράμματα και βιβλία που παρουσιάζουν τα άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον να εκδηλώνουν φυσιολογική συμπεριφορά, καταδεικνύοντας παράλληλα τις πολυσύνθετες αλληλεπιδράσεις που παρατηρούνται μεταξύ των διαφόρων ειδών στους διάφορους φυσικούς βιότοπους, είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα και ασυγκρίτως πιο εκπαιδευτικά από μία αρκούδα που χορεύει ή από ένα δελφίνι που χαιρετάει με την ουρά του.

Για όλα αυτά, και σταθμίζοντας την ανάγκη και το δικαίωμα να ζούμε σε μια σωστή και δίκαιη κοινωνία που σέβεται τη φύση και τη ζωή και προωθεί την υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική συνείδηση των μελών της, αιτούμεθα τα εξής: 
1) Την απαγόρευση διατήρησης κητωδών σε αιχμαλωσία, και 
2) τη διαγραφή ολόκληρης της πρότασης εξαίρεσης: «Εξαιρούνται επίσης, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, στις εγκαταστάσεις των οποίων διεξάγονται εκπαιδευτικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης» από το άρθρο 13, του Ν. 4039/2012, ούτως ώστε το άρθρο 12 του ιδίου Νόμου να συνεχίσει να απαγορεύει ρητώς ΚΑΘΕ παράσταση με ζώα στην Ελλάδα και ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΟ, όπως όταν αρχικά διατυπώθηκε.

Ελπίζουμε με λογική και αντικειμενική σκέψη των αρμοδίων να γίνει άμεσα η επανόρθωση της διατύπωσης του νόμου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θεωρηθεί από Έλληνες και ξένους παρατηρητές ότι το πνεύμα του νόμου και η πρόθεση του νομοθέτη δεν αποσκοπούσε στην πραγματική κατάργηση των τσίρκο και των παραστάσεων με ζώα, αλλά στη μετακόμισή τους στο χώρο των ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενων ζωολογικών κήπων.


Επικοινωνία: freedolphinsgr@gmail.com


Δημοσιεύτηκε στους παρακάτω ιστότοπους:
tromaktiko -- Fb 
- palo
 




Δείτε επίσης: Ποιος κρύβεται πίσω από τη φωτογραφική διάταξη για το Αττικό Πάρκο; (Δελτίο Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων)


ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ - ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ 
Δελφινάριο Αττικού Πάρκου -- Ιστορικό


 Γιατί ο κ. Τσαυτάρης δεν συμπαθεί τα δελφίνια;



Ένθετα -- Αναδρομή
- Μικρή αναδρομή σχετικά με την κατάργηση του τσίρκο στην Ελλάδα, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/02/2012_471980
- Τσίρκο με ζώα - απαγόρευση στην Ελλάδα - Ικανοποίηση από το GAWF: econews.gr (Φεβρουάριος 2012) -- ecoanimallibrary 
- Animal Action (Fb, 11/04/2012): "Ο 4039/2012 που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την προστασία των ζώων, αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της Animal Action: για πρώτη φορά και με πανευρωπαική πρωτιά η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που απογορεύει τη χρησιμοποιήση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θέαμα και άλλες συναφείς δραστηριότητες (π.χ. τσίρκο, δελφινάρια κλπ)". 
- Υπόμνημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σχετικά με τους Ελληνικούς ζωολογικούς κήπους και τα άγρια ζώα στην αιχμαλωσία, όπως συντάχτηκε και παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2011: http://dipe.ach.sch.gr/ecoea/Anakoinoseis/agria%20zoa%20aixmalota.pdf
- Ψέμμα και κακοποίηση στο φως του φεγγαριού
Ο Νόμος 4039/2012  
- Ο Νόμος 4039/2012 στον ιστότοπο της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και σε διάφορους άλλους ιστότοπους
- Η προτεινόμενη τροποποίηση: http://www.agrotypos.gr/images/stories/file/sxedionomou%281%29.pdf
- Ανακοίνωση της οργάνωσης Animal Defenders Internatinal τον Ιούλιο του 2012: http://www.ad-international.org/animals_in_entertainment/go.php?id=573&ssi=10 -- THANK YOU GREECE
Στη Βουλή των Ελλήνων...
THANK YOU GREECE (once more)
Ζωολογικοί κήποι
- Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το πρώτο και μοναδικό δελφινάριο της Ελλάδας, μπορείτε να τα διαβάσετε εδώεδώ και εδώ




Και μερικές σκέψεις 

Και εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Τι μεσολάβησε μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και οδήγησε σε αυτήν την τροποποίηση και στην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα και ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν; Οι μόνες παραστάσεις με ζώα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή, κατά παράβαση του Νόμου 4039/12 (και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως) σε ζωολογικό κήπο στην Ελλάδα, είναι αυτές στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Το άρθρο 12 αναβάθμισε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, και χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την παγκόσμια κοινότητα ως πρότυπο παράδειγμα νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση της βαρβαρότητας των θεαμάτων με ζώα.  

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι τόσο η ερμηνεία του «σκεπτικού», μέσα από το οποίο οι νομοθέτες οδηγήθηκαν στην αλλοίωση και «κακοήθη εξαλλαγή» της νομοθετικής αυτής ρύθμισης, όσο το 'δια ταύτα', όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον: Σήμερα, ένας Γάλλος επιχειρηματίας, ήρθε να λανσάρει στην Ελλάδα, με καθυστέρηση σαράντα ετών, τη μόδα των δελφιναρίων, μια πρακτική η οποία έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στον υπόλοιπο κόσμο να καταδικάζεται ως βάρβαρη και αναχρονιστική. Αν ισχύσει η προτεινόμενη τροποποίηση, τι θα εμποδίσει τους επίδοξους μιμητές του; Και εαν αύριο κάποιοι άλλοι αυτοαποκαλούμενοι «φορείς εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης» αποφασίσουν να διοργανώσουν, κατά την κρίση τους, σε έναν «νομίμως λειτουργούντα» ζωολογικό κήπο, φαντασμαγορικές παρελάσεις με ελέφαντες, και «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις» με αρκούδες που κάνουν ποδήλατο, ή τίγρεις που πηδούν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια, σ’ αυτή τη χώρα της διαπλοκής και της πολιτιστικής παρακμής, ποιος θα μπορέσει να τους σταματήσει; 





Για τα Ζώα, για τα Δελφίνια και για τις Θάλασσες που αγαπώ, Filikaki
https://www.facebook.com/filikaki.tataimou/posts/538930829499922 





https://www.facebook.com/arcturosgr

Εντωμεταξύ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προσυπογράφει την επιστολή της Πρωτοβουλίας Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών, της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της Δράσης για την Άγρια Ζωή και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», με την οποία δηλώνει ότι συμφωνεί σε όλες τις θέσεις της, ενώ με ξεχωριστή δική του επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο απευθύνει το παρακάτω εύλογο ερώτημα: Τι μεσολάβησε μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και οδήγησε σε αυτήν την τροποποίηση και στην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα;
 
«Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό όχι μόνο να μην αλλάξει το σχετικό άρθρο για τις παραστάσεις των ζώων, οι οποίες δεν έχουν κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα σε σχέση με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, αλλά άμεσα να σταματήσουν οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κοινωνίας των πολιτών, η απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε θεάματα, κινδυνεύει να ανατραπεί! Χωρίς καμία διαδικασία διαβούλευσης επιχειρείται η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς που είχε ως αποτέλεσμα την κακοποίηση ζώων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους για την πραγματοποίηση ζωντανών παραστάσεων. Η προτεινόμενη αλλαγή ΔΕΝ πρέπει να περάσει
», σημειώνει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ (Fb). 



ΥΓ. Μόλις πριν λίγες μέρες, πανηγυρίσαμε την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα στην Κύπρο (Fb)... και τώρα...

Η προτεινόμενη αλλαγή ΔΕΝ πρέπει να περάσει!! 


zoosos.gr
ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
http://tinyurl.com/p7vbnpm

Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece)
http://tinyurl.com/nztrn6z 




 Η ανακοίνωση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στo tvxs.gr
(http://tinyurl.com/ofsev7p -- Fb)
https://www.facebook.com/filikaki.tataimou/posts/538930829499922



"Κύριε υπουργέ, 
προσυπογράφοντας την επιστολή που σας έχει σταλεί από την πλευρά της Πρωτοβουλίας Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών, της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της Δράσης για την Άγρια Ζωή και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» με την οποία συμφωνούμε σε όλες τις θέσεις της, σας καλούμε όχι μόνο να μη αλλάξει το σχετικό άρθρο για τις παραστάσεις των ζώων, οι οποίες δεν έχουν κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα σε σχέση με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, αλλά άμεσα να σταματήσει και η παράνομη λειτουργία του δελφιναρίου της Αττικής.

Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Λάζαρος Γεωργιάδης, Διευθυντής Προγραμμάτων"

Oλόκληρη την επιστολή που έστειλε στο ΥΠΑΑΤ ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μπορείτε να την διαβάσετε στο cretalive.gr και στο kalabacacity.gr






http://www.pfpo.gr -- (Fb)




"Πριν λίγο καιρό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τις τροπολογίες του Ν.4039/2012 με αρκετά θετικές αλλαγές που οι φιλοζωικές οργανώσεις αποδέχθηκαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων... Μετά από πολλές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι διατυπώσεις δύο συγκεκριμένων άρθρων, τελικά άλλαξαν και πλησίασαν τις τοποθετήσεις των φιλοζωικών οργανώσεων. Η διαβούλευση "έκλεισε" και ο νόμος μεταφέρθηκε στην νομοπαρασκευαστική του ΥΠΑΑΤ για τις τελικές τροποποιήσεις.

Όταν όμως το νομοσχέδιο κυκλοφόρησε στην τελική του μορφή, διαπιστώθηκε ότι, ενώ ο Ν.4039/2012 απαγόρευε ρητά την χρησιμοποίηση ζώων σε θεάματα, η διάταξη είχε τροποποιηθεί και εξαιρούσε τους ζωολογικούς κήπους, χωρίς ουδέποτε να έχει περάσει αυτό από την Δημόσια Διαβούλευση. Έτσι λοιπόν, "κάποιοι" αποφάσισαν να αφήσουν ξανά ελεύθερες τις παραστάσεις με ζώα στην χώρα μας, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους τις αντιδράσεις που επρόκειτο να ξεσηκώσει αυτή η απόφασή τους.

Πριν 2 περίπου χρόνια, η Ελλάδα έγινε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που απαγόρευε τα ζώα σε θεάματα, και δέχθηκε ιδιαίτερα επαινετικά δημοσιεύματα από το εξωτερικό. Δεν πέρασε πολύς καιρός και έρχονται οι ίδιοι άνθρωποι να ανατρέψουν αυτό που έφτιαξαν. Όπως ήταν φυσικό, αυτό ήδη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων... Αξίζει να διαβάσετε τις δύο επιστολές που ακολουθούν, τις οποίες υπογράφουν η Πρωτοβουλία κατά της αιχμαλωσίας των κητωδών, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Δράση για την Άγρια Ζωή, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, και ο Αρκτούρος
": http://happydogsworld.com/forum/newspage.php?news=5880 (Fb)





http://www.lifo.gr/uploads/image/638138/12046_1743.jpg 

http://www.lifo.gr/team/omorfia/46495


Η απάντηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου:


"Χαιρετίζουμε την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 13 ως απαραίτητη για την εξάλειψη κάθε δυνατότητας παρερμηνείας του πνεύματος του νομοθέτη και σύμφωνη με τα όσα ορίζει η Eυρωπαϊκή Oδηγία 1999/22/ΕΚ, βάσει της οποίας νομοθέτησε και το Ελληνικό Κράτος". Ολόκληρη η απάντηση, εδώ: mesogianews.gr και εδώ:  eirinika.gr
      





UPDATE (η εξέλιξη της ιστορίας),  εδώ εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: