Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών χωρίς (φωτογραφικές) εξαιρέσεις ζητά η ΠΚΑΚ
Έκθεση που συνιστά και τεκμηριώνει πρόταση ολικής απαγόρευσης της αιχμαλωσίας κητωδών στην χώρα μας, κατέθεσε η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (ΠΚΑΚ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις 3 Σεπτεμβρίου, 2014, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στην οποία εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις - επιφυλάξεις, για την προτεινόμενη από το ΥΠΕΚΑ εξαίρεση της απαγόρευσης που αφορά την αιχμαλωσία κητωδών για "ερευνητικούς σκοπούς". Την πρόταση στηρίζουν και συνυπογράφουν οργανώσεις και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η υποβολή της πρότασης είναι συγχρόνως και μια υπενθύμιση της υπόσχεσης που έδωσε ο υπουργός του ΥΠΕΚΑ, κος Ιωάννης Μανιάτης, για την θεσμοθέτηση σχετικού νομοθετικού πλαισίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού εμπειρογνώμονα θαλάσσιων θηλαστικών Ric O'Barry, τον περασμένο Ιούνιο στη χώρα μας. Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://filikaki-blog.blogspot.gr/2014/09/blog-post_6.html και εδώ: http://filikaki-blog.blogspot.gr/2014/09/blog-post_74.html


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5.09.14Έκθεση που θέτει και τεκμηριώνει το αίτημα της ολικής απαγόρευσης της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα, απέστειλαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (ΠΚΑΚ) και άλλες οργανώσεις, σε συνέχεια της υπόσχεσης του υπουργού κου Ιωάννη Μανιάτη για θεσμοθέτηση σχετικού νομοθετικού πλαισίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του διεθνούς φήμης Αμερικανού εμπειρογνώμονα θαλάσσιων θηλαστικών Ric OBarry, τον περασμένο Ιούνιο στη χώρα μας. Σε δεύτερη επικοινωνία, που είχαν με συνεργάτη του υπουργού, εκπρόσωποι της ΠΚΑΚ και του Ric O'Barry's Dolphin Project ενημερώθηκαν για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε απαγόρευση, εξαιρώντας όμως τη διατήρηση των δελφινιών σε αιχμαλωσία για λόγους "έρευνας".

Εκτός από τις αντιρρήσεις για ηθικούς λόγους, στην έκθεση επισημαίνονται και οι θέσεις ειδικών επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η έρευνα με δελφίνια σε αιχμαλωσία δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα και δεν συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση των ειδών. Όσον αφορά δε τα προγράμματα δελφινοθεραπείας, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ξεκινήσουν στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στην έκθεση επισημαίνονται οι επιστημονικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες η μέθοδος αυτή, εκτός από αναξιόπιστη, είναι και επικίνδυνη για τους συμμετέχοντες. Και η "έρευνα'', είναι μία ακόμη πρόφαση, στην οποία καταφεύγουν τα δελφινάρια, προκειμένου να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους τα δελφίνια. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η έρευνα χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις σαν δικαιολογία, όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση της φαλαινοθηρίας που, παρά τη διεθνή απαγόρευση, συνεχίζεται για δήθεν επιστημονικούς σκοπούς. Κατά τις απόψεις των περισσοτέρων εμπειρογνωμόνων, η έρευνα με κητώδη στην αιχμαλωσία 1) δεν είναι αξιόπιστη, 2) δεν συμβάλλει στην διατήρηση και την προστασία των άγριων πληθυσμών, 3) δεν είναι ηθική, 4) χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία, προκειμένου να συνεχιστεί η εξαιρετικά κερδοφόρος εκμετάλλευση των δελφινιών - άρα, στις περισσότερες περιπτώσεις (και μάλιστα εκεί όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς ή αδιαφανείς), είναι ΚΑΙ ψευδεπίγραφη.

Στα πλαίσια της αυξανόμενης ευαισθησίας των πολιτών σε ζητήματα σχετικά με την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, και υπό το φως των επιστημονικών δεδομένων για την ιδιαιτερότητα των δελφινιών και των λοιπών κητωδών, αλλά και των αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας των δελφιναρίων στην ευζωία των αιχμαλώτων ατόμων και στην διατήρηση των άγριων πληθυσμών στο φυσικό τους περιβάλλον, η ΠΚΑΚ ζητά την ολική απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών, χωρίς τη φωτογραφική εξαίρεση της "έρευνας", η οποία μπορεί να οδηγήσει στην συνέχιση της εμπορικής τους εκμετάλλευσης. 

Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι εξαιρέσεις και τα "παραθυράκια" των νομοθετικών πλαισίων οδηγούν συχνά στη μη εφαρμογή του Νόμου, όπως στην περίπτωση του μοναδικού δελφινάριου που λειτουργεί, από το 2010, στην Ελλάδα το οποίο - παρά την κατάσχεση των δελφινιών και τις συστάσεις για παύση της λειτουργίας του, παρά την έλλειψη άδειας λειτουργίας και πολεοδομικής, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί το 2011 - ουδέποτε διέκοψε τη λειτουργία του. Ακόμα και μετά την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα, με τον Νόμο 4039/12, το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου συνεχίζει και δίνει καθημερινά παραστάσεις, τις οποίες έχει μετονομάσει αυθαίρετα σε "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις", εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς. Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από μερικούς μήνες, έγινε και απόπειρα επαναφοράς των παραστάσεων με ζώα για δήθεν "εκπαιδευτικούς" και "θεραπευτικούς" σκοπούς, ευτυχώς όμως η φωτογραφική αυτή διάταξη συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις και αποσύρθηκε. Έχουμε λόγους να ανησυχούμε ότι το ίδιο επιχειρείται και τώρα, με πρόσχημα την "επιστημονική έρευνα". Πιστεύουμε ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μπει ένα τέλος στην εμπορική εκμετάλλευση των δελφινιών, και για να μην ανοίξουν και άλλα δελφινάρια στη χώρα μας, είναι ένας: Η ολική απαγορεύση της αιχμαλωσίας τους, χωρίς "παραθυράκια" και εξαιρέσεις.

Είναι κρίμα η Ελλάδα, όχι μόνον να μην ακολουθήσει το παγκόσμιο ρεύμα που θέλει την κατάργηση της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών των εξαιρετικά εξελιγμένων και ιδιαιτέρως ευφυών πλασμάτων, αλλά και να πρωτοστατήσει στην προστασία τους, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες με τα δελφίνια. Κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό, ως δείγμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και καλής μεταχείρισης των ζώων. Την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στηρίζουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έχουν συνυπογράψει το σχετικό αίτημα, και οι παρακάτω φορείς:Ολόκληρη την έκθεση - πρόταση της απαγόρευσης, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Σχετικός σύνδεσμος: DOLPHIN SHOWS ARE ILLEGAL IN GREECE Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στους παρακάτω ιστότοπους:

- PDFhttps://app.box.com/s/6eyamzc5xz6tf9fh83fv --  https://app.box.com/s/a9e7vurkcd9iwshe54g7
- naturefriends-gr.blogspot.gr
- zoologio.gr
- verge.gr
- aplotaria.gr
- axortagos.gr
- 521news.com
- epirus-tv-news.blogspot.gr
- zoosos.gr (Fb) -- Διευκρίνηση: Όσον αφορά την πρόταση, εκ μέρους του υπουργείου, της εξαίρεσης, σύμφωνα με την οποία η αιχμαλωσία θα επιτρέπεται για "ερευνητικούς σκοπούς", εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, τόσο στην έκθεση, όσο και στην συνοδευτική προς το υπουργείο επιστολή. Καμία επίσημη ανακοίνωση για δελφινοθεραπεία δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, και Η ΠΚΑΚ δεν επισημαίνει κάτι που δεν έγινε, εκφράζει απλώς κάποιες επιφυλάξεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το zoosos δεν αναμεταδίδει το δελτίο τύπου έτσι όπως το έλαβε, αλλά μετατρέπει τους φόβους και τις ανησυχίες σε συμπεράσματα, έτσι που φαίνεται σαν να μεταδίδει με βεβαιότητα μια είδηση η οποία - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν είναι αληθινή (1).
animalsfree.blogspot.gr 
verge.gr 
politikinews.blogspot.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: