Ετικέτες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΑ!



NO DOLPHINARIA IN EUROPE!


Σε αρκετές χώρες του κόσμου, κυρίως στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, καθώς επίσης και στην Ευρώπη, τα κητώδη που εκτελούν παραστάσεις στα δελφινάρια είναι κυρίως το ρινοδέλφινο και η η όρκα. Και παρά το γεγονός ότι οι ζωολογικοί κήποι πολύ συχνά αποδίδουν την αναγκαιότητα της αιχμαλωσίας στη διαφύλαξη του γενετικού υλικού των απειλουμένων ειδών, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης κανένα από τα δύο αυτά είδη δεν απειλείται με εξαφάνιση. Οι παραστάσεις εκτελούνται συνήθως στο χώρο των ζωολογικών κήπων, άλλοτε απροκάλυπτα σαν θέαμα για διασκέδαση και για εντυπωσιασμό, και άλλοτε με το πρόσχημα της εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μετονομασμένες από τους ιδιοκτήτες των ζωολογικών κήπων σε "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις".

Το ρινοδέλφινο και η όρκα, τα ιδιαιτέρως χαρισματικά αυτά θαλάσσια θηλαστικά που διαβιούν σε οργανωμένες κοινωνίες, η κάθε μια από τις οποίες έχει να επιδείξει τη δική της ξεχωριστή κουλτούρα, τη δική της γλώσσα επικοινωνίας, ακόμα και την ιδιαίτερη δική της διάλεκτο, υποβαθμίζονται σε εμπορευματοποιημένα εκθέματα μπροστά στα ορθάνοικτα μάτια των παιδιών, υπακούοντας στις εξευτελιστικές και τυποποιημένες εντολές των εκπαιδευτών τους, και εκτελώντας διάφορα "κόλπα" μέσα στο νερό, όπως τα χερσαία ζώα στην πίστα του τσίρκο. Και ενώ τα δελφινάρια υπεραμύνονται για την εκπαιδευτική αξία των παραστάσεων με δελφίνια, οι επιστήμονες αντιλέγουν ότι ο μόνος τρόπος να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε αυτά τα όμορφα άγρια πλάσματα είναι η παρατήρηση στο φυσικό τους περιβάλλον, και ο μόνος τρόπος να τα προστατέψουμε είναι η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και της υπεραλίευσης. Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε που τα θαλάσσια θηλαστικά άρχισαν να εκθέτονται στο κοινό σε συνθήκες αιχμαλωσίας, και αν αυτό είχε κάποια εκπαιδευτική αξία, δεν θα βλέπαμε, μέρα με μέρα, τα θαλάσσια οικοσυστήματα να καταρρέουν, ούτε τους ανθρώπους να επαναπαύονται στην ιδέα ότι τα είδη που κινδυνεύουν μπορούν να διασωθούν αν απομακρυνθούν από το φυσικό τους βιότοπο.

Στις 22 Μαϊου του 2010, στη Φιλανδία, μια διεθνής συνάντηση κορυφαίων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια διαθέτουν εξαιρετική ευφυϊα και χαρακτηρίζονται από ιδιαιτέρως υψηλή νοημοσύνη, οδήγησε στην πρώτη διατύπωση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Κητωδών, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι όλα τα κητώδη έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, και κανένα από αυτά δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης εκτελώντας καταναγκαστικά έργα σαν δούλος στην αιχμαλωσία.

Τα δελφινάρια του δυτικού κόσμου, ορμώμενα από την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η τηλεοπτική σειρά "Φλίππερ", στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά την δεκαετία του '60, εξελίχτηκαν σε μια εξαιρετικά κερδοφόρο βιομηχανία, που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, αναπαράγοντας το μεγάλο ψέμμα σχετικά με τη φύση ενός άγριου και ελεύθερου ζώου στο οποίο οι ανάγκες της τηλεθέασης δεν δίστασαν να αναρτήσουν προς πώληση την παραπλανητική και ψευδεπίγραφη ταμπέλλα του "pet". Όμως τα δελφίνια πλήρωσαν (και πληρώνουν ακόμη) αυτή την επιτυχία της ανθρώπινης βιομηχανίας του θεάματος με το αντίτιμο της ζωής τους, της βίαιης αρπαγής τους από τη θάλασσα, και της ελευθερίας τους, για να οδηγηθούν τελικά στην παρά φύσιν και δια της βίας αναπαραγωγή τους σε τσιμεντένιες δεξαμενές, οι οποίες, τηρουμένων των αναλογιών, δεν διαφέρουν και πολύ από τα εκτροφεία-κολαστήρια της σημερινής βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας, όπου σχεδόν καμία από τις κατά φύσιν ανάγκες των υπό εκμετάλλευση ειδών δεν μπορεί να εκπληρωθεί.

Και ενώ, στην Ευρώπη και στην Αμερική, η βιομηχανία του θεάματος με ηθοποιούς δελφίνια και όρκες συνεχίζεται, στις 17 Μαϊου του 2013, η Ινδική κυβέρνηση, με επίσημη εγκύκλιό της, ανήγγειλε την ολοκληρωτική απαγόρευση της εμπορίας και αιχμαλωσίας των δελφινιών, χαρακτηρίζοντάς την απάνθρωπη. Η Ινδία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει την εμπορία, την αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των κητωδών για διασκέδαση των ανθρώπων, μετά από την Κόστα Ρίκα, την Ουγγαρία και τη Χιλή. Η απαγορευτική αυτή απόφαση βασίστηκε στις τελευταίες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την εξαιρετική ευφυϊα και τη χαρισματική φύση των δελφινιών. "Τα επιστημονικά τεκμήρια που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, οδηγούν στην αναγνώριση των κητωδών ως 'μη ανθρώπινα πρόσωπα'", εξηγεί η Puja Mitra από την Ινδική Συνομοσπονδία Οργανώσεων για την Προστασία των Ζώων (FIAPO), υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η πλειονότητα των δελφινιών και φαλαινών που διατηρούνται στα δελφινάρια προέρχεται από άγριους πληθυσμούς που καταδιώκονται στην Ιαπωνία, στην Καραϊβική, στα νησιά του Σολομώντα και σε ορισμένες περιοχές της Ρωσσίας. Αυτή η καταδίωξη, κατά την οποία ελεύθερα δελφίνια συλλαμβάνονται από τη θάλασσα και οδηγούνται στην αιχμαλωσία, αποτελεί μια διαδικασία πάρα πολύ βίαιη. Και ενώ οι σημερινοί εκπρόσωποι των δελφιναρίων πολύ θα ήθελαν να πείσουν τον κόσμο ότι οι επιχειρήσεις τους δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους βίαιες διαδικασίες, όπως επισημαίνεται στον ιστότοπο Champions for Cetaceans, το ένα τέταρτο των δελφινιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σύγχρονα δελφινάρια της πολιτισμένης Ευρώπης, προέρχονται από άγριους πληθυσμούς που έχουν συλληφθεί από τη θάλασσα (σχεδιάγραμμα), και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει ούτε στο μέλλον, δεδομένου ότι η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία δεν επαρκεί για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα και την υγεία των αιχμαλώτων πληθυσμών.

Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν δελφινάρια στην Ευρώπη, θα εξακολουθούν να υπάρχουν και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Και δεδομένου ότι η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία δεν μπορεί να ανανεώσει τις απώλειες, η ζήτηση για νέα δελφίνια θα εξακολουθεί να ενθαρρύνει νέες συλλήψεις από τη θάλασσα. Έρευνα της Διεθνούς Εταιρίας Προστασίας Δελφινιών και Φαλαινών αποδεικνύει ότι για τα δελφίνια, η αιχμαλωσία αποτελεί κακοποίηση, ενώ η διατήρησή τους στα δελφινάρια παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/22/EC, και το υψηλό επίπεδο των γνωστικών και συναισθηματικών τους δυνατοτήτων υπογραμμίζει το ζήτημα της ηθικής. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το επίπεδο αυτοσυνειδησίας των δελφινιών είναι ανάλογο με εκείνο των ανθρώπων, ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, και να κατανοήσουν θεωρητικές έννοιες. Το κάθε δελφίνι είναι αναγνωρίσιμο από την οικογένεια και τους φίλους του, οι οποίοι μπορούν να ξεχωρίσουν το μοναδικό του σφύριγμα - υπογραφή.

Στις 28 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη ίσως διεθνή διαμαρτυρία εναντίον της αιχμαλωσίας των δελφινιών που έχει γίνει ποτέ σε Ευρωπαϊκό έδαφος μέχρι σήμερα, θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο ίδιος ο πρώην εκπαιδευτής του Φλίππερ και σημερινός υπερασπιστής της ελευθερίας των δελφινιών σε ολόκληρο τον κόσμο, Ric O'Barry, για να ενώσει τη φωνή του με τις φωνές των ενημερωμένων πολιτών από όλη την Ευρώπη και από άλλα μέρη της γης, που ζητούν όχι μόνον την παύση της λειτουργίας του τελευταίου δελφιναρίου που υπάρχει στο Βέλγιο, αλλά και την απαγόρευση όλων των δελφιναρίων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Την διαμαρτυρία διοργανώνει ο Yvon Godefroid από την πρωτοβουλία For a Dolphinarium-free Belgium, μαζί με την Annelies Muellens και την οργάνωση La Dolphin Connection France.  





ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΑ



 Πηγές:
 

Yvon Godefroid - Facebook

 


Περισσότερες πληροφορίες - Σχετικοί σύνδεσμοι - Δημοσιεύσεις:
 

- For a Delphinarium-free Europe!!!
 

EUROPE MUST BAN DOLPHINARIA !





  • Ζητάμε από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν τις νέες εισαγωγές κητωδών στις Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και όλα τα προγράμματα αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία. Ζητάμε επίσης να κλείσουν σταδιακά τα δελφινάρια που ήδη υπάρχουν, και τα δελφίνια - τόσο αυτά που έχουν συλληφθεί από τη θάλασσα, όσο και αυτά που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία - να μεταφερθούν σε θαλάσσια καταφύγια για αποκατάσταση. Παρακαλούμε θερμά, ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ! Η υπογραφή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά! 


ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ




     Για τα Ζώα, για τα Δελφίνια και για τις Θάλασσες που Αγαπώ,  
                                                Filikaki



 Δυό λόγια για τη θλίψη και την οργή που προκαλεί η είδηση της αρπαγής των δελφινιών από την θάλασσα και η ανελέητη σφαγή τους στην Ιαπωνία, στα νησιά του Σολομώντα, στην Καραϊβική, στη Ρωσσία και σε άλλα μέρη του κόσμου: We in Europe can't stop the driving hunts in Japan, but we can stop the demand for live dolphins by closing down our dolphinaria. "Before throwing stones to other countries we have to clean our own backyard first!"  


 




Φωτογραφίες και βίντεο από τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, μπορείτε να δείτε εδώ: http://freedolphinsoftheworld.blogspot.gr/2013/06/b-28vi2013.html


Δείτε επίσης 
- Φωτογραφίες στο flickr.com 
-  Φωτογραφίες από The Dolphin's Voice
- από AnimaVeg 
- από Stop Attica Zoological Park εδώ και εδώ 


Ric O'Barry Report: EU DEMO A BIG SUCCESS! 
Save Japan Dolphins Report 
WDC Report
με την υποστήριξη της WDC
Video at http://youtu.be/nqzZ0T5Kl6Q 
Video at dailymotion 

Cetacean advocates look to make Europe a dolphinarium-free zone (άρθρο της Elizabeth Batt στην DIGITAL JOURNAL): http://www.digitaljournal.com/article/351916

Anti-captivity campaigners gather in Brussels (blog της WDC): http://us.whales.org/blog/ullaludewig/2013/07/anti-captivity-campaigners-gather-in-brussels




                                                                                                                                        
                                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια: