Ετικέτες

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Μία ακόμη μέρα για τα αδέσποτα

Χτες, 4 Απριλίου 2013, ήταν μια ακόμη "παγκόσμια ημέρα" για τα αδέσποτα. Οι παγκόσμιες ημέρες που καθιερώνονται και γιορτάζονται ετήσια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αποτελούν μία υπενθύμιση για κάτι που όλο τον υπόλοιπο χρόνο έχει κατά κοινή ομολογία παραμεληθεί. Σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα σε όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά βρίσκονται εκτεθειμένα στους δρόμους και κακοποιούνται από πολίτες αλλά και από τις ίδιες τις αρχές κάποιων κρατών, ενώ κάποια άλλα παραδίδονται από τους κηδεμόνες τους κάθε χρόνο απευθείας στα καταφύγια, όπου τελικά θανατώνονται  μόνο και μόνο επειδή δεν τα θέλει κανείς.

http://tinyurl.com/cazsks3
 Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αδεσπότων τελευταίως παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ ο αριθμός των ζώων συντροφιάς που πωλούνται από τα pet shops, ακόμα και μετά από την οικονομική κρίση, φαίνεται ότι παραμένει αμείωτος, και η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με επιστολή προς το Σώμα Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, καταγγέλλει την φοροδιαφυγή που συντελείται από τις πωλήσεις ζώων, μέσα από τις χιλιάδες αγγελίες που συναντά κανείς στον ηλεκτρονικό και στον έντυπo τύπο. Και παράλληλα με τις απολύτως απαραίτητες και - κακά τα ψέμματα - όχι πάντοτε ανώδυνες στειρώσεις (χειρουργικές επεμβάσεις σε ζώα χωρίς ιατρικό ιστορικό, χωρίς προεγχειρητικό έλεγχο και με πλημμελή ή ανύπαρκτη μετεγχειρητική φροντίδα), η ανεξέλεγκτη εκτροφή και εμπορία συνεχίζεται. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η εμπορία, σε συνδιασμό με τη μόδα και το έλλειμμα παιδείας, τείνει να δημιουργήσει, και κάποια άλλου είδους αδέσποτα, εκτός από τους σκύλους και γάτες που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στους δρόμους και στα καταφύγια μέχρι τώρα. Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές.

Την κοινωνική του ευαισθησία και αρωγή σε κάθε προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων εκφράζει και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος στο δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή την ημέρα αυτή, δηλώνοντας υπερήφανος για τη συγκρότηση του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμών. "Οι κτηνίατροι θεωρούν απαγορευτικές τις συνειδησιακές εκπτώσεις και με μοναδικό γνώμονα το ήθος και την επιστημονική τους κατάρτιση, υποκαθιστούν πολλές φορές το κρατικό κενό και το έλλειμα κουλτούρας των κηδεμόνων των ζώων", τονίζει.

Με την αφορμή της χτεσινής παγκόσμιας "γιορτής", σαν κτηνίατρος θα ήθελα να εκφράσω και γω, για μια ακόμα φορά, μια παλιά και μέχρι στιγμής ανεκπλήρωτη επιθυμία: Να υποστηριχτεί έμπρακτα από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου για την απαγόρευση της εμπορίας κατοικιδίων και εξωτικών ειδών ζώων από τα pet shops, γιατί πιστεύω ότι, αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων στα καταστήματα, οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές. Και ότι ο φαύλος κύκλος "βιτρίνα - αγορά - εγκατάλειψη - θάνατος - βιτρίνα"... πρέπει να σπάσει. Γιατί όσες στειρώσεις κι' αν καταφέρει να κάνει με κόπο και αυτοθυσία η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (με την ΔΕΕΚ), είτε βρίσκεται σε αντίθεση, είτε σε συνεργασία με τα φιλοζωϊκά σωματεία, και όσους δασκάλους, γονείς και παιδιά κι' αν καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν οι κτηνίατροι με τα μαθήματα που παραδίδουν στα σχολεία, πάντα θα υπάρχει μια βιτρίνα pet shop στην επόμενη γωνία, που θα μετριάζει ή θα ακυρώνει το αποτέλεσμα.


Για τις αδέσποτες αγάπες της πόλης και της καρδιάς μας, Filikaki                     



Δελτίο τύπου
Το δελτίο τύπου του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, μπορείτε να το διαβάσετε επίσης εδώ και εδώ.



                                                        
                                                                           Και μην ξεχνάμε ότι...
..."Pet" πάει να πει "χαϊδεμένο"...






Αν θέλετε να προωθήσετε ένα αδέσποτο ζωάκι για υιοθεσία, να υιοθετήσετε ή να συνεισφέρετε με οποιονδήποτε τρόπο, μπορείτε να ξεκκινήσετε μια πρώτη περιήγηση από εδώ


Ενδεικτικοί ιστότοποι για δωρεάν δημοσίευση αγγελίας: mousouda.gr, η Φωλιά του Τσίνο, adespoto.gr, pets.gr, interpet.gr, strayshelp.gr, χρυσή ευκαιρία


Αν θέλετε να βοηθήσετε ένα αδέσποτο σκυλί, μάς αρέσουν και προτείνουμε ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ .




                                           Εδώ (http://on.fb.me/1cSEqQM) θα βρείτε μια  
                                          ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
           
και εδώ (http://on.fb.me/1acGovj) άλλη μία εξ' ίσου καλή 
από Τα φαντάσματα του Ασπρόπυργου
        

Δεν υπάρχουν σχόλια: